Musikteater Loggbok

Projektet vill skapa en musikteater, ett ”musikaliskt bygdespel” med historiskt tema – baserat på släkterna Humle och Korne som dominerade i Moheda socken på 1600-1800 talet – genom ett antal studiecirklar: drama/manus, skådespeleri, musik, kostym, dekor, rekvisita m m.

Unikt med projektet är att vi kommer att arbeta med ännu oskrivna delar av Mohedas lokalhistoria.

En annan unik utmaning är att från scratch skapa en Musikteater för allra första gången. De som jobbar med projektet är alla kreativa och erfarna personer, dock har de inte har arbetat på detta sättet tidigare.

Den första cirkeln – manusgruppen – började jobba 13 sept 2017 och har kommit ungefär halvvägs i sitt arbete med manuset och kompositören Sven Velander har även tonsatt några sånger. Från och med 2 nov 2017 har vi även en regissör, som stödjer manusgruppen med kloka och värdefulla råd, så mycket att tänka på i denna spännande kreativa processen! Dessutom har vi en fantastisk kläddesigner som specialiserat sig på historiska kläder.

I vår loggbok nedan kan du läsa mer om våra aktiviteter och om det som har hänt hittills.

12 dec 2017 Förberedelse inför Kulturnatten 2018

Inspelning av några färdiga sånger till Kulturnatten 2018. Till vår hjälp har vi den skönsjungande Mi Norin.

11 dec 2017 Besök av Carol Alvin

Ett första besök mellan manusgruppen, regissören och vår kläddesigner Carol Alvin. Vi har gått igenom den preliminära rollbesättningen.

28 nov 2017 Planeringsmöte för Kulturnatten 2018

Planering av uppträdandet på Kulturnatten 2018 på Sensus.

16 Nov 2017 Telefonmöte

Telefonmöte mellan manusgruppen och regissören om bla a manuset och vissa saker att tänka på när författarna skriver manuset.

4 nov 2017 Den första sången är klar!

Spännande ögonblick! Manusgruppen lyssnar för första gången på den första sången som är klar för musikteatern. Sångens arbetsnamn: ”Elisabeth Zakariasdotters sång”, musik Sven Velander, text Solveig Jonsson Perjos.

2 nov 2017 Vi blir med regissör!

Möte med Ulrika GunnarssonMusik i Syd för att diskutera detaljerna för samarbetet.

Efter det andra mötet med honom blev det klart: projektet får en toppen regissör, Greger Lindquist, som ska samarbeta med oss under 2 års tid.

18 okt 2017 Ett första möte med vår (blivande) regissör

5 okt 2017 Studiebesök

Projektledaren Eva och Malik från Sensus träffade Eva Jacobsson Börjesson på Moheda Bygdegård, en möjlig plats för att framföra musikteatern.

4 okt 2017 Kvalitetssäkring

En första kvalitetssäkring med historikern Olle Larsson.

29 sept 2017 Studiebesök

Manusgruppen gjorde ett studiebesök och såg Clownen Jac på Regionteatern Blekinge Kronoberg för att inspirera oss och lära oss av olika tekniker vad gäller teater.

13 sept 2017 Projektstart – Manusgruppens första möte

Manusgruppen består av Solveig Jonsson Perjos och Sven Velander samt projektledaren och producenten Eva Fodor Velander. Så här roligt hade Sven (och vi andra) på det första mötet:

Eva redogjorde för upplägget i höst. Vi beslutade om arbetstitel, diskuterade och fabulerade samt enades om vårt synopsis.

Sven delade ut 58 tättskrivna sidor råmaterial som bygger på 1600-talets domböcker och innehåller olika rättsfall. Personer från släkterna Korne och Humble förekommer tillsammans med andra, soldater, hustrur, pigor, präster och befäl etc. Språket är på svenska med 1600-tals stavning och uttryck vilket gör det svårläst och många ord är helt främmande.

Sven berättade och skrev på tavlan om släkterna Humble och Korne. Det gjorde det lättare att förstå texten.

Solveig nedtecknade de viktigaste tankarna och besluten under kvällen.